Tezer Özlü in Berlijn, begin jaren tachtig.

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Jurgen Maas De kille nachten van de jeugd. In deze bijzondere, korte roman wervelt Tezer Özlü door haar eigen leven, en door de moderne geschiedenis van Turkije.

Özlü’s jeugd wordt getekend door een autoritaire vader, door de donkere gangen van de nonnenschool, door de schrale omgeving waarin ze opgroeit en waar hard werken en nuttig zijn voor anderen hoog in het vaandel staan. De inperkingen blijven niet beperkt tot huis en school: Tezer Özlü (1943-1986) maakte in haar korte leven drie staatsgrepen mee.

Maar hoe groot ook de repressie, Özlü beschikt over een ongebreidelde levenslust. Haar verlangen naar liefde en intimiteit, naar leven in de volle breedte, zonder inperkingen en begrenzingen, is zo groot dat ze blijft ontsnappen, naar andere levens, naar andere werelden, en naar literatuur.

Klik hier voor een fragment uit de roman.

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK